Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ροδιόλα (Rhodiola Rosea): Ένα πολύ ισχυρό αντικαταθλιπτικό βότανο

H ροντιόλα είναι ένα φυτό που είναι γνωστό ως η «χρυσή ρίζα» στη Ρωσία και την Ασία, όπου έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της κούρασης. Ρώσοι ερευνητές ανακάλυψαν αρχικά την ικανότητά της να βοηθά το σώμα να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στο στρες που προκαλείται από τους χημικούς, βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες. 



Εχει θεωρηθεί ως το συμπλήρωμα αντιγήρανσης του 21ου αιώνα, και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία της κατάθλιψης, του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Με απλά λόγια, η ροντιόλα βοηθά το σώμα να αντιδρά στο άγχος πιο αποτελεσματικά. Εχει επισημανθεί ως προσαρμογόνο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι επιτρέπει στο σώμα να ξεκινά τη χημική διαδικασία που είναι απαραίτητη για την προσαρμογή σε στρεσογόνες καταστάσεις, αυξάνοντας τα επίπεδα των χημικών ουσιών καλής αίσθησης του εγκεφάλου, τις βήτα-ενδορφίνες.

Η ροντιόλα έχει αναφερθεί ότι βοηθά στην αύξηση της απόδοσης στην εργασία και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος, όπως η αϋπνία, η ευερεθιστότητα, η υπέρταση, η κατάθλιψη και οι πονοκέφαλοι. Σε μια μελέτη, τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων που έπασχαν από κατάθλιψη είχαν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους και έγιναν πιο ενεργοί, πιο κοινωνικοί και πιο επινοητικοί, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 65% είχε πλήρη εξαφάνιση της κατάθλιψης.

Η ροντιόλα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ενεργοποιώντας στις αποθήκες του σώματος την λιποπρωτεΐνη λιπάση, που είναι ένα ένζυμο-κλειδί που βοηθά στην καύση του λίπους της. Μια ρωσική μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ροντιόλα έχασαν 20 κιλά σε τρεις μήνες, σε σύγκριση με μόλις 7 κιλά με εκείνους που πήραν ψευδοφάρμακο. Η ροντιόλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την επίδραση του στρες, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει την ικανότητα του σώματος να αμυνθεί έναντι της ασθένειας. Η ροντιόλα έχει επίσης την ικανότητα να αυξάνει την αποτελεσματικότητα των φυσικών κυττάρων φονέων και τη βελτίωση της κυτταρικής ανοσίας, η οποία με τη σειρά της βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις καρκινικές κυτταρικές αλλαγές. Η έρευνα δείχνει ότι η ροντιόλα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική από ό, τι το ginseng για την πρόληψη των μη φυσιολογικών μεταλλάξεων γονιδίων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ροντιόλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους αθλητές, αφού φαίνεται ότι βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού μετά από έντονη άσκηση, και αυξάνει την πρωτεϊνική σύνθεση και τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Μπορεί επίσης να μειώνει την πίεση του αίματος και να μειώνει το στρες που προκαλείται από αρρυθμία.

Τα συμπληρώματα ρίζας ροντιόλας είναι διαθέσιμα σε συμπληρωματικές κάψουλες και εκχυλίσματα στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, σε προμηθευτές του Διαδικτύου και σε ορισμένα φαρμακεία. Δεν υπήρξαν τοξικές παρενέργειες που να σχετίζονται με την ουσία αυτή μέχρι σήμερα, και κανένα ανεκτό ανώτερο όριο δεν έχει καθιερωθεί. Ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας επί της συσκευασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου