Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Κιχώριο (Cichorium intybus L.)

Το κιχώριο είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την Αρχαία Αίγυπτο. Είναι πολυετής πόα που φτάνει το 1 μέτρο ύψος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, ενώ το χρώμα του άνθους του είναι συνήθως μπλε και λιγότερο συχνά ροζ ή λευκά. Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο και κυρίως σε εύκρατο κλίμα. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα πικρή, αλλά αν μαγειρευτeεί (σε πίτες, σε σάλτσες κ.λπ.) δεν είναι τόσο έντονη. Η ρίζα του κιχωρίου είναι πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη ως υποκατάστατο του καφέ και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική.


Θεραπευτικές Ιδιότητες
Το κιχώριο δρα ως ήπιο καθαρτικό και είναι ιδανικό για τη δυσκοιλιότητα αλλά και για πεπτικά προβλήματα. Ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος και το αποτοξινώνει, είναι διουρητικό, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του ουροποιητικού συστήματος. Βοηθάει στην απώλεια βάρους και στην τόνωση του οργανισμού. Βοτανολόγοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι αν προσθέσετε στον καφέ σας αλεσμένη και καβουρδισμένη ρίζα κιχωρίου, εξομαλύνονται οι αρνητικές επιπτώσεις του καφέ για το στομάχι και το πεπτικό σύστημα.

Τρόποι χρήσης
Για τη δυσκοιλιότητα παρασκευάστε αφέψημα ρίζας χρησιμοποιώντας 20 γρ. ρίζα κιχωρίου σε 500 ml νερού και πίνετε δύο με τρία ποτήρια καθημερινά.

Για τη χολολιθίαση φτιάξτε σαλάτα, χρησιμοποιώντας τα τρυφερά φύλλα του κιχωρίου και τρώτε κάθε μέρα πριν το γεύμα σας για κάμποσες ημέρες.

Για τόνωση παρασκευάστε αφέψημα ρίζας 20 γρ. ρίζα κιχωρίου σε 500 ml νερού και πίνετε ένα με δύο ποτήρια καθημερινά.


Ως υποκατάστατο του καφέ, καβουρδίστε και αλέστε τη ρίζα του κιχωρίου. Η γεύση του είναι πολύ δυνατή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου