Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Βαλεριάνα: Για έναν ήσυχο, χαλαρωτικό και αγχολυτικό ύπνο

Η βαλεριάνα ή Valeriana officinalis όπως είναι η λατινική ονομασία της, γνωστή επίσης και ως
«σκάλα του Ιώβ» είναι ένα βότανο γνωστό για την ιδιαίτερη ικανότητά του να προκαλέσει ήρεμο ύπνο.


Στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική αγιουβερδική ιατρική, η βαλεριάνα χρησιμοποιείται κατά κόρον για τη θεραπεία της αϋπνίας.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της βαλεριάνας ως ενισχυτικό του ύπνου, ειδικά όταν συνδυάζεται με βαλσαμόχορτο ή μελισσόχορτο. Και, σε αντίθεση με πολλά φαρμακευτικά υπνωτικά χάπια, η βαλεριάνα δεν προκαλεί αισθήματα μέθης κατά την αφύπνιση, ούτε οδηγεί σε χημική εξάρτηση. Σε μια γερμανική μελέτη η βαλεριάνα βοήθησε τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν πιο γρήγορα και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι η Επιτροπή Ε, η ομάδα που αξιολογεί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των βοτάνων για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης εγκρίνει τη βαλεριάνα για τη θεραπεία ορισμένων διαταραχών του ύπνου.

Η κατασταλτική επίδραση της βαλεριάνας στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μυϊκών σπασμών και στην πρόληψή τους. Πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε ζώα, έδειξαν πως η βαλεριάνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων.

Το φυτό και το άνθος της βαλεριάνας είναι μια ελκυστική προσθήκη σε οποιονδήποτε κήπο. Ωστόσο, είναι η ρίζα της βαλεριάνας που χρησιμοποιείται ιατρικώς, παρόλο που η μυρωδιά και η γεύση της είναι άσχημη.

Το να καλλιεργήσετε το δικό σας τσάι από βαλεριάνα δεν συνιστάται. Αν ωστόσο το κάνετε και έχετε γάτα μπορεί να παρατηρήσετε κάτι πολύ παράξενο. Οταν η γάτα γυρίζει γύρω από τη βαλεριάνα δρα σα να βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, σε σημείο που μπορεί να επιτεθεί στο φυτό και να το καταστρέψει ολοκληρωτικά.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε πολλά εμπορικά εκχυλίσματα, κάψουλες και έναν συνδυασμό βοηθημάτων του ύπνου που περιέχουν βαλεριάνα. Υπάρχουν στα φαρμακεία, τα καταστήματα υγιεινής διατροφής, ακόμα και σε κάποια μανάβικα. Απλά φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας επί της συσκευασίας, καθώς υπερβολική δόση βαλεριάνας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, θολή όραση, ναυτία και μέθη. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές που να συνδέουν τη βαλεριάνα με τοξικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου