Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ενα βότανο που το λένε Ζοχαδόχορτο

Το ζοχαδόχορτο ( ranunculus ficaria) είναι γνωστό και ως: Βατράχιο, Φικάρια, Σφουρδακέλα, Συκόρριζα. Οσοι έχουν κήπο ή φυτά σε γλάστρες σίγουρα θα το έχουν δει να φυτρώνει κάπου ανάμεσα σε άλλα φυτά και να το ξεριζώνουν θεωρώντας το ζιζάνιο.


Το ζοχαδόχορτο είναι αυτοφυές πολυετές φυτό που φτάνει τα 15 εκ. σε ύψος. Τα φύλλα του είναι σκαρκώδη, σε σχήμα καρδιάς και τα άνθη του είναι άοσμα και κίτρινα.

Το ζοχαδόχορτο έχει στυπτικές ιδιότητες και είναι δηλητηριώδες που όμως όταν ξεραθεί οι δηλητηριώδεις ιδιότητες χάνονται.

Για τις αιμορροΐδες παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 1-2 κουταλιές του τσαγιού αποξηραμένο βότανο και εφαρμόστε τοπικά ως κατάπλασμα.

Για το έγχυμα χρησιμοποιούμε τα φύλλα ή τα άνθη των φυτών. Βάζουμε το φυτό σε ένα ποτήρι και γεμίζουμε με βραστό νερό. Το αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά και μετά σουρώνουμε. Πίνεται κρύο ή ζεστό.

Το αφέψημα γίνεται συνήθως με το βράσιμο των πιο ανθεκτικών μερών του βοτάνου, όπως ρίζες και κλωνάρια. Δεν είναι σπάνιο βέβαια και η προσθήκη φύλλων και λουλουδιών. Βάλτε τα βότανα σε μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι και ρίξτε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Σιγοβράστε για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ελαττωθεί το νερό στο 1/3 και κατόπιν σουρώστε. Ορισμένα βότανα έχουν άλλες απαιτήσεις βρασμού γι΄αυτό πρέπει να είστε προσεχτικοί στις αναγραφόμενες οδηγίες Πίνεται κρύο ή ζεστό.

Οι καλύτερες ώρες για να πιούμε το αφέψημά μας:

Το πρωί νηστικοί: Τα αποτοξινωτικά, τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα επουλωτικά του στομάχου και του εντέρου και τα αντιπαρασιτικά του εντέρου.

Ώρες 10:00 ή 16:00: Δυο ώρες πριν από τα γεύματα. Τα προστατευτικά του ήπατος, τα αντιρευματικά, τα αντισηπτικά, τα αντιβηχικά, τα καρδιοτονωτικά, τα βοηθητικά στις αγωγές της περιόδου.

20 λεπτά πριν από γεύματα: Τα τονωτικά, τα αντιόξινα, όσα βοηθούν στις περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών αλάτων.

Μετά τα γεύματα: Τα χωνευτικά, τα καταπραϋντικά, τα αντιόξινα, τα αντιζυμωτικά και τα βοηθητικά για την αποβολή των εντερικών αερίων.

Πριν κοιμηθείτε: Τα καταπραϋντικά, τα καθαρτικά, τα καρδιοτονωτικά, τα ροφήματα που βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.

Για την παρασκευή βάμματος τοποθετούμε το βότανο σε αλκοόλ.

Πιο αναλυτικά:

Προσοχή! Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φωτιστικό οινόπνευμα και να είστε προσεχτικοί με την δοσολογία.

Για την παρασκευή καταπλάσματος χρησιμοποιείται ο πολτός του φυτού αποκλειστικά για εξωτερική χρήση.

Σιγοβράστε το βότανο ή τα βότανα για περίπου 2 λεπτά. Σουρώστε το υγρό που περισσεύει και αλείψτε την πάσχουσα περιοχή.

Να μην χρησιμοποιείται σε δέρμα με ανοιχτή πληγή.

Ο χυμός του φυτού παράγεται είτε πολτοποιώντας το φυτό σε γουδί είτε χρησιμοποιώντας μίξερ.

Υπάρχουν δύο τύποι εμβρέγματος: το ψυχρό και το θερμό.

Για την παρασκευή, ρίχνουμε τα φαρμακευτικά μέρη του φυτού μέσα σε νερό ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του. Κατόπιν στραγγίζουμε και παίρνουμε το υγρό.

Ο χρόνος παραμονής του φυτού μέσα στο νερό ποικίλει ανάλογα με το φυτό. Κάποια φυτά χρειάζονται απο μερικές ώρες, ενώ άλλα μέχρι και μέρες.

Το νερό για το ψυχρό έμβρεγμα είναι κρύο ενώ για το θερμό είναι χλιαρό.

Το ζοχαδόχορτο ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα


giatrosofia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου