Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Λυκίσκος, ένα πολλά υποσχόμενο βότανο για την υγεία

Στη βοτανοθεραπεία ο λυκίσκος προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Τα θηλυκά άνθη του
φυτού humulus lupulus συχνά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της ινομυαλγίας, της αϋπνίας, του διαβήτη και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αν και τα ευρήματα από εργαστηριακά πειράματα και έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι ο λυκίσκος μπορεί να έχει ορισμένες ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία, λίγες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν ελέγξει τα πιθανά οφέλη του λυκίσκου για την υγεία του ανθρώπου.


Εμμηνόπαυση
Μία έρευνα διαπίστωσε ότι μία ουσία του λυκίσκου (8-prenylnaringenin) μπορεί να ενεργήσει ως φυτοοιστρογόνο (φυσική χημική ουσία που είναι γνωστό ότι μιμείται τη δράση των οιστρογόνων). Δεδομένου ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι γνωστό ότι μειώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μερικές γυναίκες λαμβάνουν λυκίσκο προκειμένου να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Πράγματι, μια μελέτη του 2006, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Maturitas, διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη του λυκίσκου βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως εξάψεις. Στη μελέτη συμμετείχαν 67 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ η θεραπεία διήρκεσε 12 εβδομάδες.

Αϋπνία
Ο συνδυασμός λυκίσκου με βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2010, που δημοσιεύθηκε στο Australian Family Physician. Η αναθεώρηση περιελάμβανε 16 παλαιότερες δημοσιευμένες μελέτες, 12 εκ των οποίων διαπίστωσαν ότι η χρήση της βαλεριάνας ή σε συνδυασμό της με τον λυκίσκο βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ενώ μειώθηκε ο χρόνος που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κανείς.

Άλλα οφέλη
Σύμφωνα με ευρήματα από δοκιμές σε ζώα, ο λυκίσκος υπόσχεται να αποτελέσει το φυσικό μέσο για την πρόληψη του καρκίνου, τη θεραπεία του διαβήτη και τη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί σε κλινικές δοκιμές.
Λυκίσκος, ένα πολλά υποσχόμενο βότανο για την υγεία.

Προειδοποιήσεις
Λίγα είναι γνωστά σχετικά με την ασφάλεια της μακροχρόνιας χρήσης του λυκίσκου. Ωστόσο, σε ανθρώπους με ευαίσθητες ορμόνες (όπως ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού) μπορεί να χρειαστεί να αποφευχθούν συμπληρώματα με λυκίσκο λόγω της δράσης των οιστρογόνων του.
Τα συμπληρώματα δεν έχουν ελεγχθεί για την ασφάλειά τους, και λόγω του γεγονότος ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα, τα συστατικά ορισμένων προϊόντων μπορεί να διαφέρουν από αυτά που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η ασφάλειά τους σε έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες, παιδιά και άτομα με ιατρικές παθήσεις ή για τις ομάδες που λαμβάνουν φάρμακα δεν έχει τεκμηριωθεί.


Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, λόγω της περιορισμένης έρευνας είναι πολύ νωρίς να προτείνουμε συμπληρώματα λυκίσκου ως θεραπεία για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας. Αν σκέφτεστε τη χρήση λυκίσκου στη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε κατάστασης, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σταθμίσετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη. Λάβετε υπόψη ότι η εναλλακτική ιατρική δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της κλασικής ιατρικής φροντίδας. Η αυτο-θεραπεία μιας κατάστασης και η αποφυγή ή η καθυστέρηση ιατρικής περίθαλψης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου