Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Το κρεμμύδι στη μάχη κατά της χοληστερόλης

Στη μάχη κατά της χοληστερίνης, τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η διατροφή. Το ταπεινό κρεμμύδι
αποδεικνύεται βασιλιάς σε αυτή τη μάχη. Έχει τη δυνατότητα να ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη, αφήνοντας παράλληλα ανέπαφη την «καλή». Η «κακή» χοληστερόλη είναι η LDL, η οποία συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και να εμποδίζει τη ροή του αίματος. Αντίθετα η «καλή» χοληστερόλη, η HDL, απομακρύνει την LDL από τις αρτηρίες.


Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ, το κρεμμύδι βοηθά στην απομάκρυνση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) από το οργανισμό, επιτυγχάνοντας παράλληλα να διατηρεί σταθερή την «καλή» (HDL) η οποία αποτελεί ασπίδα ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Οι ειδικοί μελέτησαν πως επιδρά η κατανάλωση κρεμμυδιού στις τιμές της χοληστερόλης ώστε να συνάγουν συμπεράσματα για τη δράση της σε ό,τι αφορά τις καρδιοπάθειες. Η μελέτη έγινε σε χαμστεράκια τα οποία οι επιστήμονες τάιζαν αφενός με πλούσιες σε χοληστερόλη τροφές, αφετέρου τους έδιναν πολτοποιημένο κόκκινο κρεμμύδι. Έπειτα από οχτώ εβδομάδες, τα ζώα παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης κατά 20% παρά την ανθυγιεινή διατροφή τους, ενώ η τιμή της «κακής» χοληστερόλης του έμεινε ανέπαφη και σταθερή.

Κρεμμύδι το θαυματουργό
Εκτός από τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες, τα κρεμμύδια προστατεύουν και από τον καρκίνο. Σε πολλές χώρες, που έχει σημειωθεί αυξημένη κατανάλωση κρεμμυδιών, τα κρούσματα καρκίνου εμφανίζονται έως και 40% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο, πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αντιμικροβιακή και αντικαρκινική του δράση, έχει αντιοξειδωτική δράση και προσφέρει βιταμίνες Β6, C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.

Το ταπεινό αλλά θαυματουργό κρεμμύδι χρησιμοποιείται ευρέως όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες, αλλά και στην Ινδία και στην Μέση Ανατολή. Είναι πολύ πιο γλυκό από τα λευκά και γι’ αυτό τρώγεται και ωμό. Οι θαυματουργές του ιδιότητες ήταν άλλωστε γνωστές και στην αρχαιότητα. Βάλτε το άφοβα, λοιπόν, στις σαλάτες και στο φαγητό σας! Όπως πολλές τροφές, έτσι και αυτό μας δίνει γεύση και προστασία. Όπως έχει πει και ο Ιπποκράτης «Αν οι άνθρωποι ζούσαν σωστά και τρέφονταν σωστά, η ιατρική δε θα υπήρχε για τον εξής λόγο... δε θα υπήρχαν αρρώστιες».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου