Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Maqui berry: Υπερτροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το Maqui berry (προφέρεται mah key ) είναι ένα  superfood πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και
περιέχει αντιοξειδωτικά που είναι τρεις φορές περισσότερα από το  Acai Berry ενώ οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες υπάρχουν σε αφθονία.



Η επιστημονική του ονομασία είναι Aristotelia chilensis. Ο καρπός είναι μικρός  περίπου 5 mm σε διάμετρο και έχει  σκούρο μωβ χρώμα όταν είναι ώριμος .Το Μaqui berry φύεται στα τροπικά δάση της Χιλής και των γειτονικών περιοχών της νότιας Αργεντινής. Είναι επίσης γνωστό στη Χιλή ως wineberry δεδομένου ότι χρησιμοποιείται για το χρώμα κρασιού στη Χιλή. Καταναλώνεται από τους Ινδιάνους Mapuche για αιώνες, για να βελτιώσουν την αντοχή ,τη δύναμη και την υγεία των πολεμιστών τους.

Το  Maqui berry  τα τελευταία χρόνια έγινε ευρύτερα γνωστό στη Δύση, ως μια εξαιρετική
πηγή αντιοξειδωτικών, που βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στο αδυνάτισμα.

Τα οφέλη του Maqui berry :

  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών (ανθοκυανίνες) με αξία ORAC 27.600 ανά 100 γραμμάρια σε σύγκριση με το μούρο acai με 16,700 ανά μερίδα 100 gr.
  • Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.
  • Βοηθά στη μείωση  φλεγμονών.
  • Επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
  • Εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης.
  • Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Βοηθά στην κινητικότητα των αρθρώσεων και στη μείωση του πόνου.
  • Αποτρέπει αλλεργικές αντιδράσεις .
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας το χρήσιμο για διαβητικούς.
  • Περιέχει υψηλές αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροφιμογενών νόσων.


Maqui Berry και αδυνάτισμα
Δεν υπάρχει κάποια επίσημη μελέτη ότι το Μaqui berry βοηθά στο αδυνάτισμα. Ο λόγος που έχει συνδεθεί με το αδυνάτισμα είναι ο μεγάλος αριθμός  αντιοξειδωτικών που περιέχει, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από  οποιαδήποτε άλλα μούρα σύμφωνα με τον δείκτη  ORAC.

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την προστασία και την πρόληψη σοβαρών βλαβών  των κυττάρων και των ιστών που οφείλονται στις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες και τα ανθυγιεινά τρόφιμα αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος και σε άλλους ιστούς. Το Maqui απομακρύνει τις  τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα με αποτέλεσμα να  επιταχύνει το μεταβολισμό και καίμε το λίπος ως ενέργεια χάνοντας βάρος.

Maqui berry και παρενέργειες
Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την κατανάλωση Maqui berry. Άνθρωποι με προβλήματα υγείας και ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν μια νέα τροφή ή οποιοδήποτε σκεύασμα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου