Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Μάκα (maca): Superfood για λίμπιντο και γονιμότητα

Η μάκα (maca) είναι η ρίζα ενός λαχανικού που έχει καλλιεργηθεί ως τρόφιμο και φάρμακο στις
Περουβιανές Άνδεις για πάνω από 2.600 χρόνια . Αναπτύσσεται σε περίπου 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θεωρείται η καλλιέργεια με το υψηλότερο υψόμετρο στον κόσμο.


Παρά το γεγονός ότι λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν δοκιμαστεί για τα αποτελέσματα της ρίζας μάκα, μερικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στην υγεία. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η μάκα μπορεί να βοηθήσει στα εξής:

- κούραση
- υπογονιμότητα
- στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
- στη σεξουαλική δυσλειτουργία των γυναικών
- στη σεξουαλική δυσλειτουργία των αντρών (συμπεριλαμβανομένης και της στυτικής δεισλειτουργίας)
- Λέγεται επίσης ότι η μάκα βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Τα οφέλη της Μάκα
Παρακάτω θα δούμε τις διαθέσιμες έρευνες σχετικά με την μάκα και τα πιθανά οφέλη στην υγεία μας:

1) Η σεξουαλική λειτουργία
Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της μάκα στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας στους άνδρες και στις γυναίκες, σύμφωνα με μια έκθεση του 2010 που δημοσιεύθηκε στο BMC Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής. Οι συντάκτες της έκθεσης ανέλυσαν τέσσερις κλινικές δοκιμές, στις δύο εκ των οποίων διαπιστώθηκε ότι η μάκα μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη σεξουαλική δυσλειτουργία ή στην σεξουαλική επιθυμία σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή υγιείς ενήλικες άνδρες. Ωστόσο, οι δύο άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μάκα δεν παράγει θετικές επιδράσεις στη σεξουαλική λειτουργία.

Σε μια μελέτη του 2008 από το CNS Neuroscience & Therapeutics, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μάκα μπορεί να ανακουφίσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία που προκαλείται από τη χρήση εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs ή μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της κατάθλιψης). Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άτομα με κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η μάκα μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της λίμπιντο.

2) Γονιμότητα
Μια μικρή μελέτη 4 μηνών θεραπείας με δισκία μάκα εξέτασε την επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος σε εννέα ενήλικες άνδρες. Η θεραπεία με μάκα οδήγησε σε αύξηση του όγκου του σπέρματος, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και της κινητικότητας του σπέρματος. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της οιστραδιόλης δεν επηρεάστηκαν.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της μάκα, όπως κίτρινη, μαύρη, κόκκινη. Η μαύρη μάκα φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη επίδραση επί του αριθμού των σπερματοζωαρίων, ακολουθούμενη από την κίτρινη μάκα, η οποία έχει μέτρια αποτελέσματα.

3) Διάθεση στην εμμηνόπαυση
Η μάκα μπορεί να βοηθήσει με ευκολία το άγχος και τη κατάθλιψη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008. Για τη μελέτη, 14 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έλαβαν 3,5 γραμμάρια σκόνη μάκα για έξι εβδομάδες και στη συνέχεια πήραν ένα αντίστοιχο εικονικό φάρμακο για άλλες έξι εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η σκόνη μάκα συνέβαλε στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και στην βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

4) Ενέργεια
Παρά το γεγονός ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει την αντοχή, δεν υπάρχει επί του παρόντος επιστημονική υποστήριξη για τον ισχυρισμό ότι η μάκα μπορεί να βοηθήσει στην ενέργεια και στην κόπωση.

5) Καρκίνος.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η μάκα μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία του καρκίνου.

Παρενέργειες της Maca.
Λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις μετά από βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη χρήση της μάκα. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό εάν μπορεί να έχει βλαβερη επιδράση όταν συνδυάζεται με φάρμακα. Όπως και άλλα φυτικά συμπληρώματα, αν δεν είστε σίγουροι εάν μπορείτε να πάρετε την ρίζα μάκα ή για να σας βοηθήσει να καθορίσετε τη σωστή δοσολογία, είναι καλύτερο να μιλήσει με τον γιατρό σας.

Χρησιμοποιώντας Μάκα.
Η ρίζα μάκα σε σκόνη μπορεί να προστεθεί σε smoothies και χυμούς. Είναι επίσης διαθέσιμη σαν συμπλήρωμα, σε υγρή μορφή ή σε μορφή χαπιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου