Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ευφρασία (Euphrasia officinalis)

Λατινικό όνομα: Euphrasia officinalis

Κοινό όνομα: Eyebright

Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Η ευφρασία ήταν διαθέσιμη στους αρχαίους γιατρούς όπως τον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό, καθώς και στους Άραβες γιατρούς. Είναι ένα ιθαγενές ευρωπαϊκό ετήσιο βότανο. Το όνομά του ευφρασία προέρχεται από την ελληνική λέξη ευφροσύνη που σημαίνει χαρά όσον αφορά στη χρήση του ως καθαριστικό των ματιών. Το βότανο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Δυτικούς βοτανολόγους ως καθαριστικό των ματιών. Οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούσαν ως κατάπλασμα για τοπική θεραπεία των φλεγμονών του ματιού, που συμπεριλαμβάνουν επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα και κριθαράκι.


Σύγχρονη έρευνα
Λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για τον καθορισμό της δράσης της ευφρασίας. Η δράση της ως καθαριστικό των ματιών οφείλεται στα αντιμικρο¬βιακά συστατικά που περιέχει (πτητικά έλαια) και σε ταννίνες. Η ευφρασία είναι παρόμοια, αλλά πολύ πιο αδύναμη σε δράση, με το βότανο golden seal, όσον αφο¬ρά στη χρήση της ως καθαριστικό ματιών. Η ευφρασία είναι επίσης καθαριστικό του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η κα¬θαριστική της δράση στο ήπαρ ελευθερώνει τις αποθή¬κες βιταμίνης Α στο αίμα, η οποία βιταμίνη στη συνέχεια κατευθύνεται στα μάτια. Είναι πιθανό τα μάτια να δυναμώνουν με αυτό τον τρόπο. Η δράση της οφεί¬λεται στα αντιμικροβιακά συστατικά του βοτάνου.

Δοσολογία
Για εσωτερική λήψη, συνιστώνται δύο με τρία φλιτζάνια αφεψήματος ευφρασίας την ημέρα. Για εξω¬τερική χρήση, προτείνεται μια κομπρέσα που φτιάχνε¬ται από μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένου βοτάνου σε 500 ml νερό. Το μίγμα βράζεται για δέκα λεπτά και, όταν κρυώσει, χρησιμοποιείται ως κομπρέσα.

Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Δεν έχουν φανεί παρενέργειες από τη χρήση του βοτάνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου