Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Σπόροι chia: Πηγή δύναμης και ενέργειας

Οι σπόροι Chia με την επιστημονική ονομασία Salvia hispanica, ανήκουν στην οικογένεια της μέντας και καλλιεργούνται στο Μεξικό από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων. Στον πολιτισμό των Μάγια chia σημαίνει δύναμη. Οι σπόροι ήταν πολύτιμοι και χρησιμοποιήθηκαν εκτός από τροφή και φάρμακο και ως νόμισμα. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως προσφορές σε θρησκευτικές τελετές, γεγονός που προέτρεψε τους ισπανούς αποικιοκράτες να απαγορέψουν την καλλιέργεια του.


Οφέλη των σπόρων chia
  • Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3, οι σπόροι chia θεωρούνται υπερτροφή για τον εγκέφαλο. Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και άλλες γνωστικές ικανότητες.
  • Δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με δυσανεξία στο συγκεκριμένο συστατικό.
  • Χάρη στα πολλά θρεπτικά συστατικά τους αυτοί οι σπόροι είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής, που μπορουν να δώσουν δύναμη και ενέργεια με ένα εντελώς φυσικό τρόπο μετά από σωματική και ψυχική καταπόνηση. Λέγεται ότι 1 κουταλιά της σούπας Chia μπορεί να στηρίξει ένα άτομο για 24 ώρες. Οι αθλητές έχουν αναφέρει ότι οι σπόροι βοήθησαν την απόδοσή τους.
  • Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Προσφέρουν 42 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας των ινών σε μία μόνο μερίδα. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία και είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους, τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και την υγιή πέψη.
  • Οι σπόροι chia είναι κατάλληλοι για εκείνους που επιθυμούν να χάσουν βάρος, δεδομένου ότι μπορούν να παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, χωρίς να απαιτείται ο οργανισμός να λάβει μεγάλες ποσότητες τροφής.
  • Τα ιχνοστοιχεία που βρέθηκαν στους σπόρους Chia είναι πολλά και περιλαμβάνουν ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, όλα ζωτικής σημασίας για ένα υγιές σώμα.
  • Οι μελέτες δείχνουν ότι οι σπόροι chia μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και την πίεση του αίματος, δεδομένου ότι περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο μειώνει την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.
  • Μια άλλη πτυχή που πρέπει να σημειωθεί είναι το θρεπτικό περιεχόμενο των αντιοξειδωτικών στους σπόρους, δηλαδή μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες με την πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, ιδίως νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες.
  • Οι σπόροι Chia περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που λειτουργεί με τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο βοηθώντας τον ύπνο.
  • Οι σπόροι Chia έχουν ευχάριστη γεύση καρυδιού.

Διατροφική αξία
  • 50% περισσότερο φυλλικό οξύ από τα σπαράγγια.
  • 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο.
  • 1,1 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από πίτουρο σιταριού.
  • 2,5 φορές περισσότερες πρωτεΐνες από τα φασόλια.
  • 8 φορές περισσότερα ωμέγα-3 από το σολομό.
  • 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι.
  • 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.
  • Περιέχουν 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μούρα.
  • 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σύγκριση ανάμεσα στις τροφές δεν πρέπει να γίνεται βάση γραμμαρίων αλλά ανα μερίδα. Δηλαδή, 100 γρ. γάλα είναι μισό ποτήρι, ενώ 100 γρ σπόροι chia (περίπου 5 κουταλιές) θα καταναλωθούν σε περισσότερες μέρες.

Μελέτες για τα οφέλη των σπόρων chia:
  1. Ο Δρ David Nieman, από το Appalachian State University, ήταν επικεφαλής μια μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι σπόροι chia αύξάνουν τα ωμέγα-3 και τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα.
  2. Μια μελέτη από τον Δρ Vladamir Vuksan, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Διατροφής Επιστημών, Τμήμα Ιατρικής στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο για διαβητικούς ασθενείς, διαπίστωσε ότι οι σπόροι chia είχαν αντιπηκτικές ιδιότητες στο αίμα, και βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά από τρεις μήνες κατανάλωσης στην καθημερινή διατροφή.
  3. Μια μελέτη με επικεφαλή τον Lindsay Brown στο Πανεπιστήμιο του Queensland που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Διατροφικής Βιοχημείας, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση των σπόρων chia θα μπορούσε να βοηθήσει στην υγεία του ύπατος.


Σπόροι chia και παρενέργειες
Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση σπόρων chia; Λοιπόν, όπως και με πολλά είδη διατροφής, οι σπόροι chia θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο είδος αλλεργίας σε ορισμένους ανθρώπους.

Σε μερικούς ανθρώπους, οι σπόροι chia μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Προκαλούν σχηματισμό αερίων και τυμπανισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σπόροι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που αποτρέπουν την κατανάλωση σπόρων σε αιμοφιλικούς αλλά και σε άτομα με χαμηλή πίεση του αίματος , καθώς οι σπόροι έχουν τη φυσική ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να προκληθεί κίνδυνος για την υγεία αυτών των ατόμων.

Μια έρευνα που διεξήχθη στο Κέντρο Επιστημών και Τροφίμων Wageningen της Ολλανδίας το 2004, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να υποστηρίξουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό πριν από την προσθήκη αυτών των σπόρων στη διατροφή τους, όπως οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει καλής ποιότητας, βιολογικούς σπόρους chia, καθώς χαμηλής ποιότητας προϊόντα μπορεί να είναι πολύ φτωχότερα σε θρεπτική αξία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου