Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Γατόχορτο: Σε λίγα μόλις λεπτά ηρεμεί τον οργανισμό!

Το γατόχορτο είναι ένα θαμνώδες βότανο που είναι ιθαγενές στην Ευρώπη. Τόσο η λατινική του ονομασία (nepeta cataria) όσο και η κοινή του ονομασία (catnip) προέρχονται από την ανικανότητα των γατών να αντισταθούν στο άρωμα του φυτού. Πράγματι, χρησιμοποιείται ως δόλωμα για να παγιδεύονται οι άγριες γάτες και υποτίθεται ότι απομακρύνει αρουραίους και έντομα.


Ο πονοκέφαλος που ακολουθεί παρέχει μια σημαντική πρόληψη, για να μην γίνεται κατάχρησή του.
Το φυτό και τα εκχυλίσματά του είναι διαθέσιμα εμπορικά σε καταστήματα κατοικίδιων και σε καταστήματα υγιεινών τροφών. Το έλαιο του γατόχορτου διεγείρει τις περισσότερες γάτες με μοναδικό τρόπο, από το να είναι ζωηρές μέχρι να έχουν ευφορία και σεξουαλική διέγερση. Οι επιδράσεις του στους ανθρώπους είναι ακριβώς οι αντίθετες από ότι στις γάτες. Περιέχει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει λακτόνες sesquiterpene που είναι χημικά παρόμοιες με αυτές της βαλεριάνας. Το γατόχορτο είναι χαλαρωτικό στους ανθρώπους και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της δυσπεψίας, της νευρικότητας, της αμηνόρροιας, του φουσκώματος (αέρια στο στομάχι), του βήχα, των κρυολογημάτων και των πυρετών.

Το γατόχορτο είναι ένα αρωματικό βότανο του οποίου το απαραίτητο έλαιο περιέχει περίπου 1% νεπελακτόνη και άλλα σχετιζόμενα συστατικά. Η νεπελακτόνη σχετίζεται στενά ως προς τη χημική δομή με χημικά συστατικά της βαλεριάνας που ονομάζονται valepotriates. Οι περισσότερες από τις επιστημονικές μελέτες στο γατόχορτο έχουν γίνει σε γάτες. Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση με τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, τα εκχυλίσματα φαίνεται να έχουν αντίθετη δράση στους ανθρώπους.

Τα εκχυλίσματα γατόχορτου, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με έλαιο μάραθου (fennel oil), παρέχουν έναν ασφαλή και αποτελεσμα-τικό τρόπο εξάλειψης των επιδράσεων του κολικού στα μικρά παιδιά. Το γατόχορτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα σε φόρμουλες στρες, όπου συμπεριλαμβάνεται για τη χαλαρωτική του επίδραση. Ίσως η πιο δημοφιλής χρήση του γατόχορτου είναι ως βοτανικό ρόφημα που καταναλώνεται ακριβώς πριν την ώρα του ύπνου.


Το αφέψημα γατόχορτου παρασκευάζεται με 1-2 κουταλάκια του τσαγιού (5-10 γραμμάρια) βοτάνου σε 1 φλιτζάνι (925 ml) νερό. Το μείγμα σκεπάζεται και αφήνεται για 15 λεπτά. Λαμβάνονται δύο φλιτζάνια την ημέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου