Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Χρυσή ρίζα: Το αντικαταθλιπτικό φυτό που δεν προκαλεί παρενέργειες

Η ροδιόλα ή χρυσή ρίζα, είναι ένα φυτό, η ρίζα του οποίου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αντίσταση του σώματος στο στρες και τη σωματική κόπωση, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Παράλληλα έχει αντικαταθλιπτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τη μνήμη και την πνευματική αντοχή.


Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, η ροδιόλα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το νευρικό σύστημα και βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις ψυχοσωματικών προβλημάτων.
Στην έρευνα συμμετείχαν 57 ενήλικες, οι οποίοι υπέφεραν από καταθλιπτική διαταραχή και εμφάνιζαν συμπτώματα, όπως έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, απώλεια βάρους, αϋπνία ή υπνηλία, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης ή αυτοκτονικές σκέψεις.

Οι επιστήμονες τους χορήγησαν επί 12 εβδομάδες είτε εκχύλισμα ροδιόλας, είτε το φάρμακο sertraline (σερτραλίνη), που λαμβάνεται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, στρες, πανικού και ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, είτε placebo.

Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν το sertraline είχαν βέβαια λίγο μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με εκείνους που πήραν ροδιόλα, ωστόσο αντιμετώπισαν περισσότερες παρενέργειες (63% έναντι 30%), με συχνότερες τη ναυτία και τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι επιστήμονες καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η ροδιόλα είναι ιδιαιτέρως ευεργετική σε ασθενείς με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ) και το κυριότερο δεν έχει παρενέργειες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου