Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Γονιμότητα: Βότανο κατά των ανδρικών ορμονών

Το Saw Palmetto είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα/συμπληρώματα. Χρησιμοποιείται κυρίως
κατά των ανδρικών ορμονών. Συγκεκριμένα, εμποδίζει τη δράση του πιο κλασικού ανδρογόνου, της τεστοστερόνης, στους περιφερικούς ιστούς. Η τεστοστερόνη, η οποία υπάρχει σε ικανά ποσά στους άνδρες αλλά κυκλοφορεί σε μικρότερα ποσά και στις γυναίκες, είναι υπεύθυνη για την τριχοφυΐα στον κορμό και τα άκρα, την απώλεια μαλλιών από το κεφάλι, το λιπαρό δέρμα, τους φουσκωμένους μυς και, γενικότερα, οτιδήποτε θυμίζει ανδρικό.


Το Saw Palmetto μπλοκάρει τους υποδοχείς της τεστοστερόνης στα περιφερικά όργανα. Στο πλαίσιο της ευεργετικής του δράσης, μπορεί να ελαττώσει τη γενικευμένη τριχοφυΐα, να βελτιώσει την τριχόπτωση του κεφαλιού και την υφή του δέρματος.

Το βότανο αυτό έχει μια βασική ένδειξη στους άνδρες: Την καταπολέμηση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη. Το Saw Palmetto εμποδίζει τη δράση της τεστοστερόνης στον προστάτη, απαλύνοντας με τον τρόπο αυτό τη διόγκωση και το οίδημα. Παρ' όλα αυτά, οι ευεργετικές δράσεις του στο δέρμα το έχουν καταστήσει πολύ δημοφιλές και ανάμεσα σε πολλές γυναίκες που υποφέρουν από συμπτώματα των ανδρικών ορμονών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι γυναίκες με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, που συχνά έχουν ανωμαλίες στην περίοδο, υπερτρίχωση, ακμή και αυξημένο σωματικό βάρος με ανδρική κατανομή.

Αν και υπάρχει κλασικό φάρμακο κατά της υπερτροφίας του προστάτη, πολλοί προτιμούν τα βότανα – όπως το Saw Palmetto - τα οποία γενικά έχουν υψηλό δείκτη ασφαλείας και είναι σχετικά ελεύθερα από παρενέργειες.


Το κείμενο επιμελήθηκε ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου, www.gynaikologos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου