Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ημικρανίες: Ποια βότανα τις καταπολεμούν – Γιατροσόφια από όλο τον κόσμο

Αν ανήκετε και εσείς στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από συχνές ημικρανίες, τότε γνωρίζετε από “πρώτο χέρι” το πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς ανακούφιση. Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των ατόμων που έχουν ημικρανίες αντιμετωπίζουν τόσο έντονα συμπτώματα, ώστε αδυνατούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά εκείνες τις ώρες της “κρίσης”.


Επειδή οι ημικρανίες είναι ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα, πολλοί πολιτισμοί ανά τους αιώνες έχουν βρει ο καθένας τον δικό του ιδιότυπο τρόπο να τις αντιμετωπίσει. Έτσι, έχουν προκύψει διαφόρων ειδών “γιατροσόφι” που, όμως, έχουν όντως αποδειχτεί ότι προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, προτού δοκιμάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα “γιατροσόφια” πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε σχετικά τον γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση καλύτερα και αν σας συμβουλεύσει αντιστοίχως.

Δείτε μερικά από αυτά τα γιατροσόφια:

Όνομα βοτάνου: Feverfew (Tanacetum parthenium)
Περιοχή: Βουνά των Βαλκανίων
Ευδοκιμεί στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από τον 5ο αιώνα π.Χ. για διάφορες παθήσεις, όπως πυρετός, οίδημα και φλεγμονή, αλλά και ως ρόφημα για τους πονοκεφάλους. Τώρα χρησιμοποιείται κυρίως για τις ημικρανίες, τις ζαλάδες, την φλεγμονή και αναπνευστικά προβλήματα.

Όνομα βοτάνου: Butterbur (Petasites hybridus)
Περιοχή: Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική
Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία για μία ευρεία ιατρικών σκοπών. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κάποτε τα φύλλα του φυτού για να τυλίξουν και να διατηρήσουν το βούτυρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και έτσι πήρε και το όνομά του (butter = βούτυρο). Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν αρχικά το φυτό ως θεραπεία του έλκους του δέρματος. Από τότε, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πονοκεφάλων, άσθματος, αλλεργιών, βήχα, πυρετού, γαστρεντερικών προβλημάτων και γενικού πόνου.

Όνομα βοτάνου: Μέντα (Mentha x balsamea)
Περιοχή: Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική
Τα φύλλα μέντας και τα αιθέρια έλαιά τους χρησιμοποιούνται τόσο για φαρμακευτικούς, όσο και γαστριμαργικούς σκοπούς. Εκτός από την θεραπεία του πονοκεφάλου, χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση από σπασμούς, πονόδοντους, γαστρεντερικών προβλημάτων και ναυτίας. Το αιθέριο έλαιο της μέντας και το δραστικό συστατικό του, η μενθόλη, είναι διαθέσιμα και σε υγρή μορφή κάψουλας, ενώ υπάρχουν και ειδικά τσάγια μέντας.

Όνομα βοτάνου: Τζίντζερ (Zingiber officinale)
Περιοχή: Ασία
Το τζίντζερ (πιπερόριζα) είναι ένα τροπικό φυτό της Ασίας. Έχει χρησιμοποιηθεί σε φυτικά φάρμακα στην Κίνα για πάνω από 2.000 χρόνια. Έχει γίνει επίσης δημοφιλές στην ινδική και αραβική ιατρική από τους αρχαίους χρόνους. Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως καρύκευμα και ως θεραπεία για πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, ναυτία, αρθρίτιδα, κρυολόγημα και γρίπη και νευρολογικά προβλήματα. Η πιπερόριζα έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αντιιική, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου