Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Βότανα που ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα

Η υγεία του σπέρματος, καθώς και άλλες σημαντικές λειτουργίες, προάγονται από τα λιπαρά οξέα, που περιέχουν συμπληρώματα όπως το λινέλαιο. Πρόκειται για μια καλή επιλογή σε περίπτωση που προσπαθεί κάποιος να τεκνοποιήσει και ειδικά αν είναι άντρας, διότι τα συστατικά στο έλαιο του λιναρόσπορου βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του σπέρματος, βελτιώνουν την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, ενώ μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και σε περιπτώσεις ανδρικής ανικανότητας.


Το τριβόλι (τρίβολος ο χερσαίος) ως γνωστόν θεραπεύει τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, καθώς και την υπογονιμότητα, αφού σταθεροποιεί και βελτιώνει την κατάσταση των ορμονών. Το τριβόλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως βότανο για αναπαραγωγή, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, δικαίως, αφού επαληθεύει τις φήμες που το ακολουθούν: αποτελεί το ασιατικό βότανο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άντρες και γυναίκες, ενώ οι περισσότερες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις επιδράσεις του στην ποιότητα του σπέρματος.

Το σιβηρικό τζίνσενγκ θεωρείται ότι αυξάνει την αναπαραγωγική ικανότητα: μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι βοηθά στην αύξηση της αναπαραγωγικής ικανότητας των ανδρών. Η ρίζα αυτή, έχει μακρά λαϊκή παράδοση στην καταπολέμηση της ανδρικής υπογονιμότητας και ειδικά στη Ρωσία. Εκτός όμως από αυτό, έχει και πολλές άλλες θετικές επιδράσεις: αυξάνει τη μακροβιότητα, επαναφέρει τη ζωτικότητα, διεγείρει και την καλή μνήμη, αλλά και την όρεξη, με λίγα λόγια, επηρεάζει θετικά τη γενικότερη κατάσταση της υγείας.

Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και γνωστά βότανα όπως το τζίνσενγκ, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα. Μια πρόσφατη μελέτη για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι το τζίνσενγκ δεν είναι καθόλου ασφαλές για τις γυναίκες που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα.

Μέχρι στιγμής, αποτελεί το μοναδικό βότανο που αναγνωρισμένα, ακόμα και από το χώρο της επιστήμης, διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης. Οι Κινέζοι έχουν να διηγούνται αμέτρητες ιστορίες για άντρες που στα ενενήντα τους απέκτησαν παιδιά, χάρη στο τζίνσενγκ.

Η αγιουρβεδική ιατρική μας διδάσκει ότι το βότανο ashwaganda «ενδυναμώνει» το σπέρμα. Η ρίζα του αποτελεί αρχαίο ινδικό τονωτικό για τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Το ashwaganda για τους θεραπευτές της αγιουρβεδικής ιατρικής, είναι στην ουσία ότι το τζίνσενγκ για τους Κινέζους.

Από την άλλη, η σερενόα ανήκει στα βότανα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άντρες και γυναίκες. Στους άνδρες ανεβάζει τη λίμπιντο: αυξάνει τις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες και τρέφει το αναπαραγωγικό τους σύστημα. Από την άλλη, αποτελεί φυσικό στεροειδές, που τονώνει και ενδυναμώνει τη γονιμότητα και στις γυναίκες: ενισχύει το αναπαραγωγικό τους σύστημα, εξισορροπώντας τις λειτουργίες των αναπαραγωγικών οργάνων και των αδένων τους.

Αλλά και ο ψευδάργυρος είναι ευεργετικός για τους άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας. Αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και εκτοξεύει στα ύψη την παραγωγή τεστοστερόνης. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, θα πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε και από κάποιο συμπλήρωμα χαλκού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρεμποδίζει την απορρόφησή του, επηρεάζοντας αρνητικά τα επίπεδα χαλκού στο σώμα. Ο ψευδάργυρος μπορεί να ληφθεί είτε ως συμπλήρωμα, είτε μέσω της διατροφής, καθώς τον βρίσκουμε σε διάφορες τροφές, όπως τα οστρακοειδή.

Τα οστρακοειδή περιέχουν τον περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα, από κάθε άλλη τροφή. Στην Αμερική, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά αποτελούν τους κύριους εκπροσώπους του ψευδαργύρου στη διατροφή. Άλλες σπουδαίες πηγές είναι τα θαλασσινά, όπως καβούρια και αστακός, αλλά και τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά.

Το συμπέρασμα που καταλήγουμε είναι ότι η διατροφή μας θα πρέπει να περιέχει όλα τα παραπάνω όσο πιο συχνά γίνεται. Προσθέτοντας λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο λάδι ψαριού ή λιναρόσπορου, κάνετε χάρη όχι μόνο στο καρδιαγγειακό σας σύστημα, αλλά και στο αναπαραγωγικό: συμβάλλετε στην καλύτερη υγεία του σπέρματος και των υγρών. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στα θρεπτικά συμπληρώματα και αντιοξειδωτικά που στηρίζουν την παραγωγή του υγιούς σπέρματος, περιλαμβάνονται και οι βιταμίνες C, E και B12, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βήτα-καροτένη, η πυκνογενόλη (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε σε εκχυλίσματα όπως αυτό του σταφυλιού), η L-αργινίνη και η L-καρνιτίνη.

Σημείωση:

Οι πληροφορίες που δίνονται δεν αντικαθιστούν τη γνωμάτευση ιατρού ή άλλου ειδικού υγείας. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή συμπλήρωμα διατροφής, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου