Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ρίξτε την πίεση με βότανα

Ορισμένα βότανα έχουν, μεταξύ άλλων, την ιδιότητα να ρυθμίζουν την πίεση σε φυσιολογικά
επίπεδα. Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, φροντίστε να μην υπερβαίνετε τα 1-2 ροφήματα την ημέρα, ιδιαίτερα αν λαμβάνετε και αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί η συνδυαστική τους δράση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πίεση του αίματος. Ας δούμε ποια από τα βότανα ρίχνουν την πίεση.


Κράταιγος
Θεωρείται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα, το πρωί και το απόγευμα, μεταξύ των γευμάτων. Για να το ετοιμάσετε, ρίξτε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, αφήστε τους για 20’ και σουρώστε το.

Φύλλα ελιάς
Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα. Για να το ετοιμάσετε, ρίξτε σε 300 ml νερό, 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και αφήστε τα να βράσουν μαζί για 15’.

Τίλιο
Το τίλιο ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται, καθώς έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση. Για να το ετοιμάσετε ρίξτε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε.

Βίσκο το λευκό
Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως γκι, ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Για να το ετοιμάσετε, ρίξτε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και αφήστε το για 10-20’.

Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Πιείτε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Για να το ετοιμάσετε ρίξτε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και αφήστε το για 10-15’.

Κρόκος
O κρόκος (ή σαφράν) τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την υψηλή πίεση καθώς και τη χοληστερίνη, ενώ είναι κατάλληλο για τους υπερτασικούς που έχουν προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη). Προσθέστε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και αφήστε τους για 6-8’.

Δεσποινόχορτο
Είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυξάνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Ρίξτε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το για 10-15’.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου