Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Φτιάξε σπιτικό σιρόπι από βότανα!

Όλοι μας θα θέλαμε να φτιάξουμε σπιτικό σιρόπι από βότανα, αλλά δε ξέρουμε τον τρόπο.
Τι καλύτερο για την επόμενη φορά που θα κρυώσουμε και θα πρέπει να φροντίσουμε το πονεμένο λαιμό μας ΟΧΙ με φάρμακα, αλλά με σπιτικό σιρόπι φτιαγμένο από τα χεράκια μας;


Τα βοτανικά σιρόπια μπορεί να είναι ευεργετικά για τη γρίπη, το πονόλαιμο, τις στομαχικές διαταραχές, να είναι χαλαρωτικά ή τονωτικά, ανάλογα με το βότανο που θα επιλέξουμε. Δε θέλω τόσο να παρουσιάζω έτοιμες συνταγές, όσο μου αρέσει να μεταφέρω τη μέθοδο παρασκευής. Έτσι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα υλικά του όπως επιθυμεί και κυρίως να μεταχειριστεί αυτά που του ταιριάζουν καλύτερα. Η παρασκευή ενός σιροπιού από βότανα είναι από τις καλύτερες μεθόδους να διατηρήσουμε τις ευεργετικές τους ουσίες.

Η βασική μέθοδος παρασκευής ενός σπιτικού σιροπιού είναι η εξής:

1. Φτιάχνουμε αφέψημα από τα σκληρά και τα φυλλώδη μέρη του βοτάνου.
Βράστε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, το φλοιό, τη ρίζα ή το καρπό για 20 λεπτά τουλάχιστον. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε τα φυλλώδη βότανα και μουλιάστε τα στο καυτό νερό για 10 ακόμη λεπτά.

2. Αφήστε το υγρό να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα σουρώστε το βότανο και ζυγίστε το υγρό που απέμεινε.

3. Προσθέστε στο έγχυμα σας οργανικό μέλι, σε ίση ποσότητα με το υγρό.

4. Θερμάνετε το σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (σε bain marie καλύτερα) και ανακατέψτε το ελαφρά μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι.

5. Βάλτε το τελικό διάλυμα σε ένα σκουρόχρωμο, αποστειρωμένο μπουκάλι και επικολλήστε επάνω του ετικέτα, με το περιεχόμενο και την ημερομηνία παρασκευής.

Θα διατηρηθεί στο ψυγείο σας τουλάχιστον για 6 μήνες. Εύκολο;

Πηγή: oliviart-gr.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου