Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Αλχημίλλη – μια καλή φίλη της γυναίκας

Η Αλχημίλλη είναι ένα εντυπωσιακό μικρό φυτό με πανέμορφο φύλλωμα. Μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά ύψος και έχει μικρά κίτρινο-πράσινα ανθάκια που το άρωμα τους θυμίζει μέλι. Αυτό το ιδιαίτερο φυτό έχει μια εντυπωσιακή ιδιότητα να «προλέγει» τον καιρό και να «ανακοινώνει» την βροχή. Πως το κάνει αυτό;


Κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες τα φύλλα του φυτού «ιδρώνουν» και έτσι δημιουργούνται σταγόνες νερού στο φύλλωμα τους. Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική εντυπωσιακή ιδιότητα της Αλχημίλλης. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο σημαντικός γιατρός, φαρμακολόγος και βοτανολόγος Διοσκουρίδης αναφέρθηκε στην ιδιότητα της Αλχημίλλης ως επουλωτικό και την αιμοστατική της δράση. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις ταννίνες που περιέχει η Αλχημίλλη και έχουν στυπτικές ιδιότητες.

Το εκχύλισμα Αλχιμήλλης (Lady’s Mantle Extract) προέρχεται από την επεξεργασία του φυτού (φύλλα και ρίζες) Alchemila Alpina. Χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλυντικά που παρασκευάζονται για την περιποίηση της ξηρής και ευαίσθητης επιδερμίδας. Θεωρείται πως καθαρίζει, «ηρεμεί» και επουλώνει τις ξηρές επιδερμίδες -ακόμη και σε «ακραίες» περιπτώσεις, όταν το δέρμα έχει «σκάσει».

Σύμφωνα με ειδικούς, η Αλχημίλλη προστατεύει την ελαστίνη της επιδερμίδας, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και περιποιείται πληγές και αμυχές. Θα βρείτε το Εκχύλισμα Αλχημίλλης σε πολλά καλλυντικά προϊόντα περιποίησης χεριών και χειλιών, καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα «σκασίματα» του δέρματος.

Η Αλχημίλλη καταπραΰνει ακόμη εκζέματα και κοκκινίλες στο δέρμα. Μπορεί να καταπραΰνει την φαγούρα και τον πόνο από τσίμπημα εντόμου. Χρησιμοποιείται ως στοματικό διάλυμα για τον πονόλαιμο ή τα ερεθισμένα ούλα που ματώνουν.

Οι γυναίκες «αγαπούν» ιδιαίτερα το φυτό αυτό καθώς ως αφέψημα βοηθάει πάρα πολύ (σύμφωνα με Alchemilla εμπειρίες γυναικών) σε γυναικολογικά προβλήματα όπως στους πόνους περιόδου, στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και στα συμπτώματα της κλιμακτηρίου.

Η Αλχημίλλη περιέχει μια φυτική ορμόνη που μοιάζει πολύ με την προγεστερόνη. Ενδεχομένως γι αυτό να λειτουργεί τόσο ευεργετικά σε γυναικολογικές ευαισθησίες.

Ακόμα, δρα ευεργετικά σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως ελαφριά διάρροια και κοιλιακούς πόνους καθώς έχει σπασμολυτικές ιδιότητες.

Λέγεται, ότι η Αλχημίλλη δυναμώνει τον βλεννογόνο του εντέρου και βοηθάει στο να αποτρέπεται η εισχώρηση βακτηρίων.

Η Αλχημίλλη μπορεί να δράσει ευεργετικά στην λειτουργία των αδένων όπως του θυρεοειδούς αδένα και του παγκρέατος.

Λόγω ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί καταπραΰνει συμπτώματα αρθριτικών παθήσεων.
Χρησιμοποιείται επίσης για προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, όπως μικρές πέτρες οι οποίες προκαλούν ερεθισμούς και παρεμπόδιση της ροής των ούρων. Υπό μορφή εγχύματος βοηθάει κατά της κυστίτιδας και των ουρολοιμώξεων. Εντυπωσιακό είναι ότι η Αλχημίλλη έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Δοσολογία
Μπορείτε να πιείτε την Αλχημίλλη ως τσάι, περιχύνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη Αλχημίλλη με καυτό νερό. Αφήνετε να τραβήξει περίπου 10 λεπτά και το σουρώνετε.

Μια άλλη μέθοδος είναι, να περιχύσετε την Αλχημίλλη με κρύο νερό και να την αφήσετε να σταθεί για αρκετές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατά την διάρκεια της ημέρας μπορείτε να πιείτε περίπου 2 ίσως και 3 φλιτζάνια τσαγιού.

Αντενδείξεις
Αν και δεν είναι γνωστή κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι καλό να συμβουλευτείτε των γιατρό σας πριν την χρήση της Αλχημίλλης. Κάποια άτομα έχουν ευαισθησία στην υψηλή ποσότητα ταννινών που περιέχει η Αλχημίλλη. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αίσθημα ναυτίας.
Ακόμα, μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση φαρμάκων από το έντερο, έτσι είναι σημαντικό να μην καταναλώνεται μαζί με την λήψη φαρμάκων, άλλα με κάποια ώρα διαφορά. Αν είναι γνωστή μια ευαισθησία ή αλλεργία στην Αλχημίλλη να μην χρησιμοποιηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου