Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Τα βότανα προλαμβάνουν, ανακουφίζουν… ομορφαίνουν

Τα βότανα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά μπορούν να προλάβουν, να ανακουφίσουν, να θεραπεύσουν, να προσφέρουν τροφή, άρωμα, ομορφιά, υγεία. 


Δενδρολίβανο Ενδείκνυται για την ατονία, αυπνία, εξάντληση, άγχος, πονοκεφάλους και ζαλάδες, ενώ συμβάλλει στην αύξηση της προσοχής, γιατί βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου. Εξωτερικά χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό για πληγές και για τη μείωση της τριχόπτωσης. 

Φασκομηλιά
Ολόκληρο το φυτό αναδίδει μια πολύ όμορφη χαρακτηριστική μυρωδιά λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχει. Είναι αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό, τονωτικό καταπραϋντικό για το στομάχι, διουρητικό, καταστέλλει το βήχα και βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, των τραυμάτων, του πονοκέφαλου και της ημικρανίας. 

Χαμομήλι 
Τα άνθη του περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο με υπέροχο άρωμα και πολλές ουσίες, οι οποίες του προσδίδουν πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Συνιστάται γαι την ομορφιά του προσώπου, τα μαλλιά, τα μάτια και γενικά για όλο το σώμα. Έχει πολύτιμες καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθά στη θεραπεία των φλογώσεων του δέρματος. 

Τίλιο 
Καταπραϋντικό, μαλακτικό, διουρητικό, αντισπασμωδικό και εφιδρωτικό. Είναι ιδανικό για τα κρυολογήματα με βήχα, πυρετό και καταρροή και βοηθά στη χαλάρωση και την ανακούφιση από νευραλγίες και άγχος. 

Τσάι του βουνού Το γνωστό τσάι του βουνού βασιλεύει σε όλη την ελληνική επικράτεια. Φύεται μόνο του σε ορεινά και απόκρημνα μέρη και, ανάλογα με την τοποθεσία, παίρνει και το όνομά του – τσάι του Ολύμπου, του Παρνασσού, του Αγίου Ορους κ.λπ. Έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και συνιστάται για τα κρυολογήματα. Βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα, ειδικά σε συνδυασμό με μέλι. 

Μέντα
Ενδείκνυται για στομαχικές παθήσεις, χωνευτικές δυσλειτουργίες και ελαττώνει το αίσθημα της ναυτίας. Είναι αναλγητικό και ημεριστικό σε πονοκεφάλους και αϋπνίες, ενώ εισπνεόμενο βοηθά τη ρινική συμφόρηση. 

Δυόσμος 
Όλα τα μέρη του θεωρούνται φαρμακευτικά και ιδιαίτερα τα φύλλα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων. Είναι αντισπασμωδικό, χωνευτικό, μαλακτικό, καταπραϋντικό του στομάχου και καταπολεμά το λόξιγκα και το βήχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου