Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Το βότανο που επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης!

Το βότανο Gotu Kola (Centella asiatica) έχει μια μακρά ιστορία χρήσης στην αγιουρβεδική ιατρική και πιστεύεται ευρέως ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Είναι πλούσιο στη σαπωνίνη τριτερπένιο με αποτελέσματα που είναι ευεργετικά στη μείωση της κυτταρίτιδας. Λειτουργεί διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου για να ενισχύσει την υποστηρικτική δομή, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων και την κυκλοφορία, μειώνοντας έτσι την τριχοειδή διαρροή.


Στο εργαστήριο, η ασιατικοσίδη, ένα σημαντικό ενεργό συστατικό του Gotu Kola, έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τη σύνθεση του ανθρώπινου κολλαγόνου τύπου Ι, η ανεπάρκεια του οποίου φαίνεται ότι σχετίζεται κυρίως με τη γήρανση του δέρματος.

Σε μια μελέτη, εκχύλισμα Gotu Kola χορηγούμενο από το στόμα σε δόση των 60 mg για 90 ημέρες ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Περιέργως, το Gotu Kola δεν προκάλεσε μόνο συρρίκνωση των λιποκυττάρων πάνω από τους γλουτούς και τους μηρούς, αλλά μείωσε επίσης τους αντιαισθητικούς ινώδεις ιστούς μεταξύ λιποκυττάρων. «Σε αυτή τη μελέτη υπήρξε σημαντική μείωση στη διάμετρο των λιποκυττάρων, ιδιαίτερα στην περιοχή του γλουτού και του μηριαίου και μια μείωση στην ίνωση των ενδολιποκυττάρων», τόνισε ο Pavicic.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μια κρέμα που περιέχει Gotu Kola μαζί με διάφορα άλλα φυτικά συστατικά βελτίωσε σημαντικά τις μηχανικές ιδιότητες (επεκτασιμότητα και σταθερότητα) του δέρματος. Τα αποτελέσματα του Gotu Kola αποδίδονται στα τριτερπενοειδή που ευνοούν την λεμφική παροχέτευση και διεγείρουν τη σύνθεση της εξωκυττάριας μήτρας (matrix).

Το Gotu Kola έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας τοπικά λόγω του ότι ενισχύει τους ιστούς που περιβάλλουν τα κύτταρα αποθήκευσης λίπους, ότι διεγείρει το κολλαγόνο στα αποδυναμωμένα τοιχώματα των υποδερμικών φλεβών και ότι μειώνει την αποθήκευση της υποδερμικής υγρασίας στο πόδια.

Η ικανότητα του Gotu Kola να βελτιώνει την κυκλοφορία στα μικρά αιμοφόρα αγγεία είναι επίσης καλά αποδεδειγμένη από μια κλινική, τυχαιοποιημένη μελέτη του βοτάνου σε διαβητικούς ασθενείς με μικροαγγειοπάθεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ροή του αίματος μέσω της μικροκυκλοφορίας. Τριάντα ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για έξι μήνες με συνολικό κλάσμα τριτερπενίων του Gotu Kola asiatica, 60 mg δύο φορές ημερησίως. Μετά από έξι μήνες θεραπείας, οι ασθενείς αυτοί παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στις τιμές της μικροκυκλοφορίας, που μετρήθηκε με υπερηχογράφημα Doppler, και μειωμένη διαρροή από τα τριχοειδή αγγεία, ενώ ασθενείς της ομάδας ελέγχου δεν είχαν καμία αλλαγή.

Το Gotu Kola έχει χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό φυτό για χιλιάδες χρόνια στην Ινδία, την Κίνα και την Ινδονησία για την επούλωση των πληγών, για τη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας και την αντιμετώπιση διαταραχών του δερματος, όπως η λέπρα και η ψωρίαση. Σήμερα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το Gotu Kola για τις διαταραχές που προκαλούν οίδημα του συνδετικού ιστού, όπως σκληροδερμία και η ψωριασική αρθρίτιδα, για κατάθλιψη και για τη βελτίωση της μνήμης και τη συγκέντρωση.


Το Gotu Kola είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή με καλή αντιοξειδωτική δράση που απαιτείται για υγιές δέρμα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του δείχνουν ότι θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο για ατοπική δερματίτιδα σε συνθήκες ψυχρού και ξηρού καιρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου