Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Αλχημίλλη βότανο και ιδιότητες!

Η Αλχιμίλλη ή Αλχεμιλη (Alchemila Alpina) είναι ένα βότανο που βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας. Έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά είδη.


Η αλχιμίλλη όπως μαρτυρεί και η αγγλική της ονομασία (ο μανδύας της Κυρίας) είναι βότανο για τις γυναίκες και από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους έχει συνδεθεί με την Παρθένο Μαρία , ίσως εξαιτίας του σχήματος των φύλλων της που παρομοιάζονταν με το μανδύα της Παναγίας. Οι σταγόνες της πρωινής δροσιάς που λαμπυρίζουν στα φύλλα της ενέπνευσαν ποιητές και αλχημιστές που της απέδωσαν και μαγικές ιδιότητες , όπως να διατηρεί τη νεότητα της γυναίκας αν αυτή τις μαζέψει με πανσέληνο κτλ. Κατά μια άποψη το όνομα της το πήρε από τους αλχημιστές, οι οποίοι μάζευαν τη δροσιά των φύλλων που τη θεωρούσαν χρήσιμη για την παρασκευή της φιλοσοφικής λίθου.

Η Αλχιμίλλη χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία κυρίως για την αντιμετώπιση των διαταραχών και πόνων της περιόδου. Θεωρείται εμμηναγωγό που ρυθμίζει τη κανονική ροή του αίματος τόσο σε περιπτώσεις που η ροή του αίματος είναι χαμηλότερη από τη φυσιολογική (αμηνόρροια), όσο και σε περιπτώσεις που η ροή του αίματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη (μηνορραγία). Ουσιαστικά η Αλχιμηλλη θεωρείται ότι λειτουργεί προς τη κατεύθυνση της επαναφοράς της περιόδου στα φυσιολογικά επίπεδα ροής αίματος. 

Η "εξισσοροπητική" αυτή της δράση, έχει αποδειχτεί πως συμβάλει αποφασιστικά και στη μείωση των πόνων της περιόδου. Επίσης, τα σαλικυλικά οξέα που περιέχει έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες, προσφέροντας έτσι ανακούφιση από τις "κράμπες" που μπορεί να συνοδεύουν τις διαταραχές της περιόδου. Η Αλχιμηλλη θεωρείται κατάλληλη και για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η Αλχιμηλλη χρησιμοποιείται ολόκληρη (όλα τα τμήματα του φυτού κομμένα). Περιέχει τανίνες (6-8%) και φλανοειδή.

Η προτεινόμενη δοσολογία από τους βοτανοθεραπευτές για την Αλχιμηλλη είναι 6,0gr ημερησίως. Χρησιμοποιήστε 2,0gr σε 250ml νερού (μία κούπα) τρεις φορές την ημέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου