Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Άνθη ακακίας (Acaciae rob flores) (Acacia flowers)

Η ακακία (acacia gomifera, acacia de cayenne, gum arabic tree, thorn-mimosa, thorny acacia)
αποτελεί γένος φυτών που περιλαμβάνει τα είδη Ακακία η εκκρεμής (Acacia pendula), Ακακία η κατεχού (Acacia catechu), Ακακία η πυκνανθής (Acacia pycnantha), Ακακία η κυανόφυλλος (Acacia cyanophylla), Ακακία η Φαρνεζιανή (Acacia farnesiana), η γνωστή γαζία και η Ακακία η μελανόξυλος (Acacia melanoxylon) τα οποία διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες και ανήκουν στην οικογένεια των Μιμηλεοειδών (Mimosaceae).


Είναι δέντρο ή θάμνος, αειθαλής ή φυλοβόλλος, με φύλλα σύνθετα διπτεροειδή με μικρά αγκάθια. Τα άνθη της είναι μικρά ωχροκίτρινα, κίτρινα, πορτοκαλοκίτρινα και σπανιότερα λευκά, τοποθετημένα σε ταξιανθίες που σχηματίζουν σφαιρικές κεφαλές, κυλινδρικούς ίουλους ή στάχεις. Τα περισσότερα είδη ευδοκιμούν σε πυριτικά, αμμώδη και φτωχά εδάφη και αντέχουν την ξηρασία. Φυτεύεται σε πάρκα, σχηματίζοντας δεντροστοιχίες για καλλωπιστικούς σκοπούς, αλλά και για να συγκρατεί αμμώδη εδάφη ή αμμόλοφους.

Η λέξη «ακακία» είναι σύνθετη και προέρχεται από το στερητικό «α» και τη λέξη «κακία» ως παράγωγο του κακού. Ετυμολογικά σημαίνει την κατάσταση έλλειψης του κακού και ο Διοσκουρίδης είναι αυτός έδωσε αυτή την ονομασία λόγω των αγκαθιών της (ακίδες). Σύμφωνα με την Αγία Γραφή είναι η «φλεγόμενη βάτος» την οποία συνάντησε ο Μωυσής στην έρημο. Χρησιμοποιείται ως σύμβολο που εκπροσωπεί την καθαρότητα και την αντοχή της ψυχής, την ανάσταση και την αθανασία.

Τα άνθη της τα οποία πιστεύεται ότι έχουν αντισπασμωδική δράση και για το λόγο αυτό θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Επίσης τα αφεψήματα και εγχύματα από άνθη ακακίας θεωρούνται αντιφλεγμονώδη για το ισοφαρυγγικό σύστημα, κατάλληλα για την περίοδο της οδοντοφυΐας και με ευεργετική δράση στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα. Οι απαλυντικές και μαλακτικές ιδιότητες του λουλουδιού της και οι υψηλές συγκεντρώσεις του σε πολυσακχαρίτες χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος.

Περιέχει τανίνες, κατεχίνες, φλοβατανίνες, φλαβονοειδή (κερσετίνη), χρωστικές ουσίες και ρητίνες.

Ο φλοιός περιέχει ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική ενώ τα άνθη είναι χρήσιμα στην αρωματοποιία. Χαρακτηριστικό της ακακίας είναι ότι εκκρίνει το αραβικό κόμμι ακόμη και σε άριστες συνθήκες καλλιέργειας, το οποίο θεωρείται παθολογικό φαινόμενο. Ο φλοιός και οι λοβοί πολλών ειδών περιέχουν μεγάλη ποσότητα δεψικών ουσιών και χρησιμοποιούνται στη βυρσοδεψία και τη φαρμακευτική.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου