Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Επιλόβιο, ένα πολύτιμο βότανο!

Το επιλόβιο είναι ένα από τα βότανα το οποίο δεν είχε αναγνωριστεί ως θεραπευτικό μέχρι τις αρχές
του 20ου αιώνα που αποδείχτηκε η δράση του για την αντιμετώπιση του προστάτη. Η πιο συνηθισμένη μορφή θεραπευτικής χρήσης είναι το έγχυμα, καθώς αποδεσμεύει όλες τις ευεργετικές του δράσεις. Η σκόνη του ριζώματος χρησιμεύει για καταπλάσματα και τα φύλλα για έγχυμα το οποίο έχει γεύση παρόμοια με το τσάι.


Οι δράσεις του είναι αρκετές, με ισχυρότερες τις αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και αντιμικροβιακές. Σε μικρότερη ένταση, είναι τονωτικό, μαλακτικό και ελαφρώς αντιοξειδωτικό.

Η κυριότερη δράση σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα, καθώς αντιμετωπίζει πληθώρα διαταραχών, ενώ υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του λεπτού και παχέος εντέρου. Χρησιμοποιείται με επιτυχία για αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, χρόνια διάρροια, σοβαρές μορφές δυσεντερίας, τροφική δηλητηρίαση και βλεννώδη κολίτιδα.

Εξίσου ευεργετικό το επιλόβιο και για το ουροποιητικό σύστημα, προστατεύει και αντιμετωπίζει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά και την ακράτεια ούρων σε άντρες και γυναίκες. Για τις γυναίκες είναι επίσης βοηθητικό για την αντιμετώπιση διαταραχών περιόδου. Αξίζει να τονιστεί, η δράση του επιλόβιου σε σχέση με τον προστάτη, καθώς αντιμετωπίζει και προστατεύει από υπερπλασία και φλεγμονή του προστάτη. Είναι εξάλλου και ο λόγος που έγινε ευρέως διαδεδομένο.

Γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία, αντισυλληπτικά χάπια ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται να πίνουν, καθώς το επιλόβιο επεμβαίνει στην ορμόνη προγεστερόνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου